Hösten är påväg och vädret blir allt kallare, vindarna blir torrare och dagarna blir kortare. Det betyder att vintern är på väg! När löven ändrar färg och börjar falla från träden är det vår uppgift att se till att huset är redo inför vintern.

Experterna rekommenderar att höst och vinter är rätt tid att säkerställa att dina rörsystem går rätt och reparera problemen för att undvika svåra problem när temperaturen sjunker.
At göra huset redo för vintern är varken dyrteller stressigt men om du inte gör det kommer misstagetatt kostat dig mycket. Det här inlägget handlar om rörmokerijobben som du måste göra på hösten för att förhindra många problem från att förstöra huset under vintern.

1. Skydda rören
Bästa sättet att undvika att rören fryser och spricker är att se till att de är isolerade ordentligt. Alla rör som bär vatten in eller ut från huset är öppna mot yttertemperaturen, inklusive dem i garaget, källaren, osv och borde täckas eller isoleras.
Stäng även av vattnet som går utomhus från huset och dränera helt röret för att förhindra att vattnet fryser i röret och orsakar skador.

2. Fixa läckande kranar
Om duhittar en läckande kran eller rör i huset är det läge att fixa det. Du skulle bli chockad att veta hur mycket vatten som kan rinna ur en läcka.
Se även till att kontinuerligt kolla efter läckor på kranar utomhus under hösten. Om det går, stäng av vattnet som går utomhus och dränera röret. Det steget är väsentligt eftersom om vattnet stannar i rör som är i kontakt med yttertemperaturen kan det frysa och expandera, vilket leder till ett sprucket rör.

3. Upprätthåll varmvattenberedaren
Experter rekommenderar att du tömmer allt vatten från varmvattenberedaren minst en gång om året. Om du bor i ett område med hårt vatten är det här ännu viktigare eftersom det kommer föra bort sediment som har samlats. Dessa sediment måste tas bort eftersom de kan lägga sig runt avloppet och skapa enpropp. Sedimentationen kan även leda till korrosion av beredaren inifrån och minska varmvattenberedarenseffektivitet.

Om du tror att din varmvattenberedare är sliten och inte presterar på topp är det bättre att ersätta den på hösten.

För bästa prestation och säkerhet ställ temperaturenpå 120 grader F. Kom ihåg att högre temperaturer kan bränna barn och även ibland vuxna.

4. Kolla sumppumpen
Om du har en sumppump i din källare, gör rent och se till att den går ordentligt. Om du bor i ett område med mycket regn eller snö är det bättre att vara säker att din sumppump går. Om du märker någon fukt eller lukt, be en professionell rörmokare kolla och om nödvändigt ersätta pumpen i tid. Om du håller sumppumpen i drift finns det mycket mindre risk att den fryser och orsakar problem.

5. Ställ undan vattenslangen.
Koppla bort slangen ute, dränera och förvara tryggt inomhus. Om slangen förblir kopplad till kranen med vatten i kommer vattnet frysa när temperaturen sjunker. Att vattnet fryser kan göra att kranen och rören också fryser. Det kan leda till sprickformning eller till och med spruckna rör inne i huset som förstör hela VVS-systemet. Vad är dyrare, att köpa en ny slang eller att reparera hela husets rörsystem? Du väljer.

Det här var några av dem stora rörmokerjobben som måste omhändertas på hösten för att göra huset klart inför vintern, men listan slutar inte där. Här är ett par till hjälpsamma tips:

Skydda utomhuskranar och sprinklers genom att täcka för dem.
Håll dina stuprör fria från löv och skräp för att förhindra proppar. Proppade avlopp kommer leda till översvämningar som kan rinna ner i källaren och orsaka stora skador till fastigheten.
Håll dina köks- och badrumsavlopp rena genom att hälla ner klor och hett vatten en gång om månaden.

Kolla taket efter läckor.
Rensa i avloppet. Om du har septiktank, be ett proffs kolla den och förbereda den inför vintern.
Det viktigaste är att ha en nödplan ifall ett rör skulle spricka. Rita upp en teckning över källaren och informera alla i huset hur och var man stänger av vattnet i nödfall. Det kan låta oviktigt men att veta om det kan spara mycket tid, vilket minskar skadan till fastigheten. Det är bättre att hålla sig informerad och förbered är att spenderar tusentals kronor på att reparera skadan.

Alla dessa uppgifter är enkla att utföra. Om du tycker att något är mycket fel och inte vet hur du kan gå till väga är det högt rekommenderat att du inte försöker fixa själv och gör skadan värre. Vi är erfarna och pålitliga rörmokare nära dig. Dessa är skickliga och erfarna i hur man hanterar problemen och fixar dem med husets och familjens säkerhet i åtanke.

Kom ihåg, Ned Stark skulle ha skyddat sitt hus om han bara var bered inför vintern. Gör inte samma misstag. Var förbered och trygg.

(P.S. förlåt för GoT-referensen. Men hur kan man prata om vintern och inte nämna GoT minst en gång? Eller hur? LOL)

Läs mer om våra Rörmokartjänster här

Ring oss - 24t dygnsöppet

Berätta kort vad vi kan hjälpa dig med