Visst kändes det som att sommaren försvann på några dagar? Från ett extremt soligt Maj, April, Juni, Juli, Augusti till ett blåsigt och regning September.

I skrivande stund (21 sep) förutspår SMHI storm i Göteborg och kallare klimat väntar.
Ett av de absolut vanligaste uppdragen vi arbetar med på vintern är frysta rör.

I det här blogginlägget tänkte jag skriva kort om hur ska veta att du har ett fryst rör och vad du kan göra om situationen skulle uppstå.

Frysta Rör i Göteborg
Frysta rör kan vara en av de DYRASTE problemet du kan ha i ditt hem. 

Här är några varningssignaler som indikerar att du borde hålla ögonen öppna:

1) 0 grader celcius
Som de flesta vet så kan inte rören inte frysa när det inte är kallt ute . Men när temperaturen faller under 0 grader celcius(fryspunkten för vatten), då är det dags att hålla ögonen öppna. När höst övergår till vinter, så så kan du hålla ett öga öppet på den dagliga väderprognosen och se till att temperaturen stannar över fryspunkten. Obs! Var uppmärksam på nattprognosen, eftersom det här är när temperaturen är lägst.

2) Det börjar bli frostigt ute.
I varje hem finns det oftast ett fåtal rör som exponeras i källare, garage eller utomhus. Inspektera dina rör och om du kan se en liten gnutta av frostformning kan det faktiskt innebära att röret har börjat att frysa. För att undvika att detta ska hända så ska rören isoleras. 

3) Vattnet rinner inte
Om du startar kranen på vintern utan att vattnet rinner så är det med har du med största sannorlikhet råkat ut för frysta rör. Så snart du upptäcker att en av dina rör är frusna, är det viktigt att kontrollera varje kran i ditt hem för att veta vilka rör som det handlar om.

4) Sinken börjar att stinka
Finns det en taskig lukt som kommer från handfatet/sinken? Det kan vara en indikator att det finns fruset vatten i röret. Om isen har blockerad röret helt och hållet så har lukten bara en väg att gå – tillbaka till sinken/handfatet. Detta kan även hända om det finns andra typer av blocketingar i rören såsom mat, fett osv osv.

Misstänker du att du har ett fruset rör? Ring oss för vägledning. Ett fruset rör kan leda till katastrofala konsekvenser. I värsta fall kan rören explodera och fylla ditt hem med vatten vilket leder till ett stort antal skador och ett hjärta fyllt av sorg. 

Börjar rören att frysa? Tveka inte att ringa din lokala rörmokare i Göteborg

Ring oss - 24t dygnsöppet

Berätta kort vad vi kan hjälpa dig med