Funderar du på ett inköp av värmepump men har ett antal frågor eller undringar som behöver stillas först? Här hittar du några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar som ställs om värmepumpar, som förhoppningsvis kan ge det svar du söker.

Vanliga frågor om värmepump och installation av sådan

Installation av värmepump är ofta en väldigt god investering, men det är också ett beslut som inte kan tas så lättvindigt i de flesta fall. Därför är det väldigt vanligt att man har ett flertal frågor inför ett potentiellt köp av värmepump. Nedan har vi samlat några av de frågor som ofta ställs till oss av våra kunder och besvarat dem så att man snabbt och enkelt kan få en bra översikt inför ett inköp. Klicka bara på frågan som intresserar just dig så hittar du svaret.

Vilka olika alternativ finns det att välja på som källa till en värmepump?

Det finns fyra huvudkällor som kan användas som källa till en värmepump. Dessa är bergvärme, markvärme (från ytjord), sjövärme och luftvärme. Man kan också komplettera med frånluft om man vill förvärma brine.

Vad kostar installation av en värmepump?

Det finns inget generellt svar på denna fråga, utan det varierar från fall till fall. Vanligen landar kostnaden för installation någonstans mellan 100 000-150 000 men det är inte alls ovanligt att prislappen kan vara både billigare och dyrare än detta, beroende på fastighetens beskaffenhet och ägarens specifikationer på pumpen. Har du funderingar kring prislappen när du överväger köp av värmepump kan du alltid kontakta oss på Thulemarks VVS så hjälper vi dig.

Behövs det anmälan till myndighet eller kommun när man installerar värmepump?

I de flesta fall behöver du anmäla din installation av värmepump till kommunen. Detta gäller för alla värmepumpsinstallationer av typerna bergvärme, markvärme och sjövärme. Vad gäller luftvärme skiljer sig reglerna något åt från kommun till kommun, så du bör undersöka vad som gäller för platsen där just du bor. Självklart kan du även här rådfråga oss om du är osäker i samband med installationen av en av våra värmepumpar.

Hur länge kan man räkna med att en installerad värmepumpslinga av antingen bergvärme, markvärme eller sjövärme håller?

De är designade att ha extremt långa livslängder, i teorin för evigt om det inte sker någon mekanisk åverkan på dem.

Har hört att gräsmattan kan dö om man väljer markvärme, stämmer detta?


Undersökningar av Jordbruksverket indikerar att det inte är någon fara vad gäller våra vanligaste växter och plantor. I vissa fall har till och med en positiv inverkan hittats efter installation av värmeslinga, särskilt under torra somrar.

Fungerar sjövärme för långgrunda stränder och kan ankring förstöra slingan?


Du kan definitivt få en värmeslinga lagd på en långgrund strand, men det är viktigt att den är ordentligt nedgrävd i sjöbottnen. Detta för att slingan inte ska frysa under den kallare delen av året. Vad gäller ankring av fartyg och dylikt kan detta mycket väl skada din värmeslinga, så det är viktigt att området märks ut med bojar om det rör sig om ett område med båttrafik.

Jag vill gärna behålla kamin/kakelugn även efter installation av värmepump, gör eldning i dessa att värmepumpen drar mindre el?

Eldar du i din kamin/kakelugn så att huset blir varmare behöver din värmepump inte arbeta lika mycket och drar därför mindre ström. Detta förutsätter att din pump är korrekt inställd vid installation så var noga med att kommunicera detta till företaget som installerar värmepumpen.

Hur ofta behöver man ändra inställningar och värden på sin värmepump under vanlig drift?

För normal drift ställs din pump in vid installation så du behöver inte ändra något på egen hand.

Hur sannolikt är det att något händer med värmepumpen som gör att den slutar fungera och huset står ouppvärmt?

Värmepumpen är oftast utrustad med elpatron som automatiskt slås på om den känner av att något hänt. Detta är därför inget man som värmepumpsägare bör vara på sin vakt mot.

Finns det någon risk att berg-, mark- eller sjövärmen kan ta slut om grannarna redan har eller planerar att skaffa egen värmepump?

Nejdå, den energi som man använder i värmepumparna är helt förnybar och tar därför inte slut. Det är dock viktigt att det är ett avstånd på minst 20 meter mellan borrhålen om någon av dina grannar har en värmeslinga lagd.

Ring oss - 24t dygnsöppet

Berätta kort vad vi kan hjälpa dig med