Fem fördelar med att välja värmepump

När du överväger dina olika alternativ vad gäller uppvärmning är det inte alltid så lätt att ta det rätta beslutet. Vi är övertygade om att värmepumpen är det bästa alternativet och här följer fem fördelar som talar för detta, i förhållande till andra uppvärmningsmetoder.

  • Billig lösning – Att köpa och installera en värmepump kanske kan uppfattas som dyrt för många. Ser man till hur mycket en värmepump minskar kostnaden att värma upp din bostad inser man dock att det inte tar särskilt lång tid innan du tjänat in priset för investeringen. Vanligt är att man räknar med en period på 5-10 år innan tjänat in den penning man lägger på värmepumpen, inklusive installationskostnad. Det är inte många typer av uppvärmningsmetoder som återbetalar sig på så kort tid.
  • Fastighetens värde ökar – En installation av värmepump innebär inte bara minskade energikostnader i det långa loppet, det ökar även värdet på ditt hus. Om man ser till de olika uppvärmningsmetoderna, är just värmepumpar av typerna bergvärme och markvärme de typer som påverkar fastighetens värde till högsta graden (“Mäklarinsikt Special 2013:4”). Så inte nog med att du inom 5-10 år har tjänat in din investeringskostnad, skulle du en dag vilja sälja fastigheten blir värdet också högre.
  • Kylning under varmare årstider – Olikt andra uppvärmningsalternativ, kan din värmepump användas som luftkonditionering under sommaren. Genom att överföra värme från huset till utomhus håller du ditt hus vid en lagom temperatur utan behov av andra lösningar. I och med energieffektiviteten hos värmepumpar är det också en billigare lösning än andra alternativ, även när det gäller nedkylning.
  • Jämn temperatur och tystgående – Många uppvärmningsmetoder kan fluktuera vad gäller temperaturen så att du är tvungen att konstant lägga tid på underhållning för att få den temperatur du önskar. Med en värmepump kan du bekvämt ställa in den temperatur du önskar och den fixar på egen hand så att denna hålls. Dessutom är din värmepump tystgående jämfört med många andra alternativ. Då luftkompressorn sitter i utomhusdelen av värmepumpen hålls ljudnivåerna till ett minimum, olikt vissa andra uppvärmningsalternativ.
  • Bättre ur ett miljömässigt perspektiv – De flesta är bekanta med hur skadliga vissa uppvärmningsmetoder kan vara för miljön runt omkring oss. Värmepumpar, däremot, förorenar inte omgivningen utan använder naturens inneboende energi till att värma upp din fastighet.

Värmepumpens fördelar i korthet

Om man kort ska sammanfatta punkterna ovan till varför värmepumpen är ett så bra uppvärmningsalternativ, kan man väl säga att det är ett kostnatdseffektivt, enkelt och bekvämt sätt att värma upp ditt hem. Det är en investering som betalar sig själv snabbt och sedan är en tillgång vid eventuell försäljning av din fastighet, samtidigt som den är ett miljömässigt starkt alternativ. Låter detta som något för dig, kontakta då gärna din lokala värmepumpsförsäljare!

Leave a Comment

Ring oss - 24t dygnsöppet

Berätta kort vad vi kan hjälpa dig med